Гастротуризм – це не просто спосіб знайомства з кулінарними традиціями, але й унікальна можливість зануритись у культурний контекст Південного Поділля, відчути атмосферу та смаки, які роблять Бакоту особливою. Під час гастрономічної подорожі до Дністра, туристи мають можливість не лише скуштувати традиційні подільські страви, але й дізнатися більше про історію та культуру регіону.
Цей регіон відомий своїми багатими родючими землями, що впливає на його кухню. Тут популярні страви з бобових, картоплі та м’яса. “Подільський борщ” та “Вареники з картоплею” – це лише деякі з прикладів того, що можна скуштувати у цьому куточку. Оскільки регіон не розвивався ізольовано, на Поділлі ми знайдемо численні кулінарні впливи, властиві традиціям різних етнічних груп, у тому числі єврейського, польського, румунського, чеського та навіть вірменського впливу.
На Поділлі активно використовували мед, а ще й величезне різноманіття рослинної їжі: борщ з кропивою або оладки з кульбаби не були дивиною. А ще пиріжки з калиною та квас з бузини.
Окремо варто згадати про подільські борщі. Окрім звичайного борщу на свинячих реберцях та буряковому квасі, тут готували й рибні борщі, зокрема зі щукою. До речі, в “Щоденнику” Шевченка та інших творах нерідко згадується щука. Рецепти борщів тут різноманітні. Наприклад, можна приготувати червоний борщ, а можна зупинитися на менш відомих: з сушеними грушами, капустою та пшоняною кашею, вареним буряком. Зовсім оригінальний рецепт – з квасолею. Ще однією цікавою стравою є пиріжки з сиром та зеленню, які тут називають мандзирики.